Haber

Çin’in Uzay Tabanlı Gözlemevi İlk Güneş Görüntüsünü Gönderdi

NANJİNG, 24 Kasım (Xinhua) — Çin’in doğusunda yer alan Jiangsu eyaletinde bulunan Mor Dağ Rasathanesi’ne nazaran, Çin’in güneş keşif uydusu Ekim ayında uzaya gönderilmesinden bu yana ilk güneş görüntüsünü iletti.

Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Rasathane’den uydunun baş bilim insanı Gan Weiqun, Çince’de Kuafu-1 olarak isimlendirilen Gelişmiş Uzay Tabanlı Güneş Gözlemevi’nin (ASO-S), 11 Kasım 2022’de kozmik saat ile sabah 1.00’de başlayan güneş patlamalarının sert X-ışını görüntülerini gönderdiğini bildirdi.

İlgili Makaleler

Görüntünün uydu yüklü sert X-ışını görüntüleyici tarafından çekildiğini belirten Gan, hala test aşamasında olmasına rağmen görüntüleme etkisinin mükemmel olduğunu ve Güneş’in hem püskürme detaylarının hem de ince yapısının tesirli bir biçimde tanımlanmasına imkan tanıdığını kaydetti.

Kuafu-1, 9 Ekim’de Çin’in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden bir Uzun Yürüyüş-2D taşıyıcı roketiyle fırlatıldı.

Adını Çin mitolojisinde güneşi yorulmadan kovalayan dev olan Kuafu’dan alan uzay tabanlı güneş gözlemevi, Dünya’nın rotasyonundan engellenmeyen güneşle senkronize bir yörüngede seyrederken, Dünya merkezli bir teleskop da Güneş’i sadece gündüz görebiliyor.

Gan, “ASO-S, yılın büyük bölümünde günün 24 saati Güneş’i inceleyebilir. Uydunun, Mayıs’tan Ağustos’a kadar her gün Dünya’nın gölgesinden kısa bir süreliğine geçerken günlük en uzun mola süresi 18 dakikadan daha fazla değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu