Emine Erdoğan: Atılan her adımı destekledik
Emine Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2045: Dünyamızın Geleceğine Yön Vermek” programında konuştu.
Erdoğan, “Dünya Hükümetleri Zirvesi”kapsamında gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Forumu”Orada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Salonda farklı ülke, kültür ve dinlerden yüzlerce kişinin, üzerinde yaşadığımız dünyayı koruyarak geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle birleştiğini belirten Erdoğan, mevcut akımın insanları ve tüm canlıları sürüklediğine dikkat çekti. kurulu medeniyetlerle birlikte sonsuza kadar yok olmak.
‘Umut varsa, cesur ve sağduyulu insanlardadır’
Erdoğan, insanın her kararının, bilinç ve vicdan süzgecinden geçerek güzelliği ve erdemi yeryüzünde hakim kılabilecek güçlü bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. “Umut varsa, o da zorluklar karşısında sorumluluk alan cesur ve basiretli insanlardadır. Unutmayalım ki umutsuzluk yalnızca bu çarpık tüketim modelini sürdürmek isteyenlere yarar.”dedi.
Umudunun dünyanın neresinde olursa olsun, elinden gelenin en iyisini yaparak günlük yaşamı sürdürülebilir kılan çevre gönüllülerinde olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“Çağdaş yaşamın tüm zor koşullarına rağmen tek kullanımlık plastik şişeleri reddedip su şişelerini tercih edenler, gıda atıklarını çöpe atmak yerine kompostla gübreleyenler ve bu doğal gübreyle toprağı zenginleştirenler, eşyalara yeniden hayat verenler onlar. ve yine kullanmadıklarını geri dönüştürerek. Tüketerek yok edenler ve sonunda yok edenler.” “Olan bitenler karşısında dünyaya hayat verenler. Ülke sınırlarını aşan iklim tehdidine karşı mücadelenin isimsiz kahramanları olan bu insanlar, ihtiyaçlarını diğer insanlara ve doğaya karşı hassasiyetle düzenleyenlerdir. “
‘ATILAN HER ADIMI DESTEKLEDİK’
Emine Erdoğan, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ve kimseyi geride bırakmama ilkesinin bu karşılıklı duyarlı birlikteliğin tezahürü olduğunu belirtti. “Hayat kaynağımız olan okyanuslara ve denizlere atılan plastikler en derinlere ulaşıp bir virüs gibi tüm canlıları zehirlediğinde sorumluluklarımızı almalıyız. Türkiye olarak, doğanın korunması için atılan her adımın destekçisi olduk ve olacağız. Bize emanet edilen toprakları ve gelecek nesillere yaşanabilir bir miras bırakmaktır.”söz konusu.
‘DÜNYADAKİ İYİ ÖRNEKLERİN GÜÇLENMESİ VE YAYILMASI HEDEFLENİYOR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği gibi dünya halklarının vizyon ve eylem kapasitesinin 5’in üzerinde olduğunu haykıracaklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bu bağlamda ülkemizde benim himayemde başlattığımız Sıfır Atık hareketinin bugün özellikle en az gelişmiş ülkeleri kapsayacak şekilde küresel bir nitelik kazanmasından memnuniyet duyuyoruz. Sıfır Atık hareketi ile aslında insanın faydasız bir bereket sarmalına hapsedilmesi, merhametten mahrum bırakılması.” İnsanın doğasına uygun, bilinç ve vicdan ekseninde eşyaya ve doğaya ilgi geliştirebileceği alternatif bir yaşam ideolojisi önerdik. Bugün BM bünyesinde kurulan ve başkanlığını yaptığım Sıfır Atık Uygulama Konseyi, israfsız yaşam alanında dünyadaki iyi örneklerin pekiştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını hedefliyor.”
‘GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ VE BU AMAÇ İÇİN YAPILAN HER ÇALIŞMAYA DESTEK OLMALIYIZ’
Emine Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin öncülüğünde ve 105 ülkenin eş sunumcu desteğiyle alınan kararla 30 Mart’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edildiğini hatırlattı. “Hiçbiri tek bir kişinin, tek bir grubun, tek bir ülkenin altından kalkamayacağı işler değildi. Kirli denizler tüm kıyılarımıza vururken, kirli hava hepimizi zehirliyor, küresel ısınmanın şiddeti hepimizi yakıyor. Başka türlü çabalarımızı sürdüremeyiz. Güçlerimizi birleştirmeli ve bu amaçla ortaya konan her türlü çabayı desteklemeliyiz.” “söz konusu.
Türkiye’nin sadece çevre konularında değil, tüm krizlerde insanlığı tek vücut olarak gördüğünü ve yaraların sarılması için tüm imkanları seferber ettiğini belirten Erdoğan, adil ve eşitlikçi bir yaşam için en az gelişmiş ülkelerle iş birliği ve güçlendirme çalışmalarına önem verdiklerini kaydetti. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanmasında ilerleme.
Türk İşbirliği ve Uyum Ajansı (TİKA) gibi kurumlarla birçok bölgede kalkınma faaliyetlerine öncülük ettiklerini belirten Erdoğan, tarımın çeşitli dallarında tarımsal sulama, şehirlerde atık yönetimi, ekolojik ve üretim konularında diğer ülkelere uzman desteği sağladıklarını söyledi. sanayi ve atık su geri dönüşümü ve yağmur suyu hasadı gibi çeşitli projeler. Ne yaptığını anlattı.
Kaynakların verimli kullanılması amacıyla geçtiğimiz yıl “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği”ni başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, genç nesillerin iklim gönüllüsü olarak yetiştirilmesi amacıyla “İklim Elçileri Projesi”ni de hayata geçirdiklerini söyledi.
‘ÇOK ACI KANAMA YARASI VE ACİL ÇÖZÜM BEKLENEN BİR SORUN VAR’
Nesiller arası adaletin sağlanması ve çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakılması için herkesin tüm iyi niyetiyle çaba gösterdiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“Ancak ne yazık ki bugün dünyada çok fazla acı, kanayan yara ve acil çözüm gerektiren sorunlar var. Eğer Gazze’deki soykırımı insanlık adına durduramazsak, Ukrayna’dan başlayarak çatışma ve açlık konularında birlikte hareket edemezsek, Yemen ve Afrika’da her zaman sözümüz olacak.” “Daha yaşanabilir bir dünyayı nasıl başarabiliriz? Geleceğe yön verecek en değerli mirasımız, çözüm önerilerini içeren yol haritaları bırakmak değil, kalıcı bir barış ve sürdürülebilir bir dünya düzeninin inşa edilmesi olacaktır.”
Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ev sahipliğinden dolayı şükranlarını sunarak, organizasyonda emeği geçenleri tebrik etti. “Göklerin çocukların acı çığlıklarıyla değil, neşeli kahkahalarıyla dolduğu, insanlığın ortak vicdanının kötülüğe galip geldiği bir dünyayı geleceğe miras bırakmak istiyorum.”söz konusu.
Erdoğan, konuşmasının ardından ziyareti takip etmek üzere Dubai’de bulunan basın mensuplarıyla bir araya gelerek sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.
cifteler-ajans.com.tr