Meclis komisyonundan kentsel dönüşüm için imar affı teklifi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sarsıntı Araştırma Komisyonu raporunda Türkiye’deki kentsel dönüşümün detaylarına yer verilirken, kaçak yapıların mülkiyet sorununun analizi için “dönüşüm affı” yapılması önerildi.
Milliyet gazetesinden Başkan Yılmaz’ın haberine göre; Türkiye’de 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda şu bilgilere yer verildi:
“Dönüştürülecek bir bağımsız bölümün ortalama büyüklüğünün 150 metrekare olduğu varsayıldığında, 6,7 milyon bağımsız bölümün maliyeti, yasa kapsamında sağlanan güçlendirmeler hariç 6,8 trilyon TL olarak hesaplanıyor. Buna kamulaştırma bedeli ve mali tabanlar da dahil edildiğinde yaklaşık 10 trilyon TL’lik kaynağa ihtiyaç duyulacağı iddia ediliyor. Türkiye’de 489 bin 576 adet kamu hizmet binasının 195 bin 830’unun güçlendirilmesi gerekiyor. Bir kamu binasının toplam alanı ortalama 2000 metrekare, hizmet binalarının birim metrekare fiyatı ise 6825 TL olduğunda 1 trilyon 69 milyar TL güçlendirme maliyeti öngörülüyor.
Raporda, dönüşümü hızlandırmak için mülkiyet sorunlarının analizine yönelik “dönüşüm affı” önerisine de dikkat çekildi. Bazı taşınmazların mülkiyet haklarının yapı sahiplerine ait olmadığı belirtilen raporda, geçtiğimiz yıllarda çıkarılan 2 İmar Affı Yasası ile Hazine arazilerinin kaçak yapı sahiplerine satıldığı hatırlatıldı. belli kriterler ekseninde. Bu alanlarda mülkiyet hakları konusunda sorunlar yaşandığının belirtildiği raporda, şunlar kaydedildi:
“Yasal düzenlemelerle maliklere (bina sahiplerine) zamanında ‘tapu alma’ imkânı tanınmasına rağmen, ya kanunda öngörülen süre içinde gerekli başvurunun yapılmaması veya çünkü mali yükümlülükler sonradan başvuru yapılmasına rağmen (taksitlerin ödenmemesi gibi) yerine getirilmemiştir. Söz konusu taşınmazların mülkiyeti halen Hazineye veya diğer kamu idarelerine ait olup, bu durum kentsel dönüşüm uygulaması sırasında değerli bir sorun oluşturmaktadır, çünkü binanın ‘yıkım bedeli’ dışında tek mülkiyeti kendilerine ait değildir. Binanın sadece sahibi olan vatandaşların, uygulama sırasında ve sonrasında, hak sahibi olmadığı belirlendi. Bu nedenle, kentsel dönüşüm uygulamasının vatandaş mağduriyetine yol açmadan hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve dönüşüm faaliyetlerinin istenilen seviyelere gelebilmesi için yasal bir düzenleme ile açıklanan mülkiyet sorununun çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır. kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerle ilgili düzenleme yapılacak.” (KAYNAK)
abana-ajans.com.tr